Minikjolen

Minikjol är ett samlingsnamn för kjolar av det kortare slaget, oavsett material, färg eller utformning. För att en kjol ska räknas som minikjol behöver den dock inte vara av det extremt korta slaget, men den bör i alla fall inte nå längre än till knäna.

Minikjolens historia
Minikjolen kom för första gången under 1960-talet och den presenterades faktiskt samtidigt i både London och Paris. Därmed har minikjolen två skapare, nämligen Mary Quant och André Courrèges.
Minikjolen har varit kontroversiell och omdebatterad ända sedan den presenterades under 60-talet. Inte särskilt konstigt kanske, med tanke på att minikjolen orsakade en revolution inom modet. Innan den kom hade kvinnorna och tjejerna varit damiga och söta. Nu förändrades modet rätt kraftigt och framförallt då det kvinnliga modet som var väldigt vågat. Man gick även från baddräkt till minimala bikinis under detta årtionde och överhuvudtaget var 1960-talet fullt av experiment och förnyelser när det gällde modet. En del ansåg att minikjolen var en sexuell provokation och beskrev den som ”ett brett skärp”. Andra tyckte att minikjolen inte var något annat än ett nytt trendigt klädesplagg. Minikjolen blev hur som helst oerhört populär, helst tillsammans med ett skärp som hängde på höften och med strumpbyxor i en knallig färg eller fräckt mönstrade. Minikjolen har sedan 1960-talet gjort comeback flertalet gånger, senast under förra sommaren, gärna med vit skjorta eller blus, t-shirt, magkort topp och en matchande dräktjacka till. Än idag är alltså minikjolen en av de vanligaste och mest populära kjoltyperna.

Typiskt kvinnligt plagg
Kjol är ett typiskt kvinnligt plagg, även om det förstås genom åren också varit ett klädalternativ för männen. Kjol används ofta för att framhäva kvinnans former och kurvor. Kjolar finns i många olika längder och det gör att alla kan bära kjol oberoende av sin egen kroppsform. Minikjolen har den fördelen att den passar de flesta tjejer och man kan enkelt klä upp eller ner den beroende på vad man bär den till. Har man korta ben kan man med fördel bära en minikjol för att visuellt förlänga benen. Till minikjol bör man satsa på låga klackar, tumregeln säger nämligen ju längre kjollängd, desto högre klackar, annars kan man ge ett klumpigt eller till och med vulgärt intryck.